Afgehandelde Woo-verzoeken
Iedereen heeft recht op informatie over wat de overheid doet, hoe ze dat doet en waarom. De gevraagde informatie wordt openbaar. Dat is geregeld in de Wet open overheid (Woo). Zo kunnen inwoners, maar ook bijvoorbeeld raadsleden of journalisten, de overheid controleren. Openbaarheid is belangrijk voor de democratie in ons land.
Wat is een Woo-verzoek
Met een Woo-verzoek vraagt iemand informatie over een onderwerp. De gepubliceerde informatie is alle schriftelijke informatie over het onderwerp die de gemeente heeft. Bijvoorbeeld:
- Concepten, zoals conceptbesluiten
- E-mails
- Appjes
- Opmerkingen
- Rapporten
- Andere documenten die bij het onderwerp horen
Het kan bij u overkomen als veel informatie. De informatie kan soms wel verwarrend zijn. De informatie hoeft niet relevant te zijn voor het uiteindelijke besluit of het uiteindelijk te nemen besluit. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de uiteindelijke besluiten ga naar besluiten college en besluiten gemeenteraad.
Privacygevoelige gegevens anoniem gemaakt
In de informatie staan soms tekstblokjes waar informatie is weggehaald. Dat is bijvoorbeeld om persoonsgegevens of vertrouwelijke informatie van een bedrijf te beschermen. In andere gevallen is er een belang dat verdergaat dan het belang om de informatie openbaar te maken, bijvoorbeeld de privacy van betrokken personen. Ook worden persoonlijke beleidsopvattingen van personen die wel of niet bij de gemeente werken weggehaald.